Raktáron

Babucs Zoltán: Vártunk, jöttetek! – A délvidéki országgyarapítás képes emlékalbuma

Újdonság!
A legutóbbi országgyarapítás kerek évfordulójára rendhagyó képes emlék­albummal rukkolt elő Babucs Zoltán hadtörténész.     A magyar hadsereg…
2 990 Ft
[7.60EUR] / db
Max. rendelhető 10 db
A legutóbbi országgyarapítás kerek évfordulójára rendhagyó képes emlék­albummal rukkolt elő Babucs Zoltán hadtörténész.
 
 

A magyar hadsereg 1941. nagypéntekén – ami akkor április 11-ére esett – lépte át a volt magyar–jugoszláv határt, hogy fennhatósága alá vonja Bácskát, Muravidéket, a Muraközt és a Baranya-háromszöget. A „magyar világ” újraélesztése nem ment olyan zökkenőmentesen, mint korábban Erdélyben, s ezt Babucs Zoltán könyve a dokumentumértékű fotók és a visszaemlékezések erejével is bizonyítja.

 

Mert képzeljük csak el azt a pillanatot, amikor a magyar katona először hallja a „csetnik” szót, és látja a rémületet szerb fegyverropogás közben a délvidéki magyarokon.

Ilyen történetekről is olvashatunk a „Vártunk, jöttetek!” című albumban.

A Délvidék említett részeinek visszacsatolása nem volt sétagalopp. A bevonuló honvédeket csak a magyarlakta településeken fogadták őszinte örömmel, a svábok hűvös távolságtartással, a szerbek pedig többnyire – mint Szabadkán, Pacséron vagy Zomborban – ellenségesen.

A felvonultatott fotók témái nagyon változatosak, ugyanúgy feltűnnek rajtuk az álcázott jugoszláv kis­erődök, mint a harckocsiaka­dályok. Láthatunk fényképfelvételeket a romos szabadkai pályaudvarról is, amit a visszavonuló jugoszlávok robbantottak fel.

A katonáink által készített amatőr képek megörökítették azt is, hogy hány helyen hagyott csapot-papot, gazdátlanul lőszert, fegyvert a jugoszláv hadsereg. A Toldikkal, Ansaldo kisharckocsikkal, Csaba páncélautókkal, Botond terepjáró-teherautókkal, Mercedes terepjárókkal, tüzérségi vontatókkal, és motorkerékpárokkal is érkező egységeink még visszahagyott, Monarchia-korabeli ágyúkkal is találkoztak.

Sok fotó és visszaemlékezés is tanúsítja, hogy az 1941-ben visszatért déli területeinken is mennyire várták a magyar sereget. A felvételeken feltűnnek a honvédeket váró diadalkapuk, a magyar zászlókkal fellobogózott házak és az ünnepségek, az országzászló-avatások is. Külön érdekes a könyv korabeli képeslap-, plakát- és emléklapanyaga.

Egy a kötetben szereplő korabeli MTI-fotó alatt ezt a szöveget olvashatjuk: „Az anyaországhoz visszatért Szabadka az idegen uralom alóli felszabadulás alkalmából nagy ünnepségnek volt szemtanúja, amelyben az összes helyi előkelőségek részvételével 10 000 főnyi közönség vett részt.”

Mert az akkori Magyarország és a magyarság erkölcsi kötelességének tartotta a Trianonban elrabolt területek visszavételét. Erre is emlékeztet többek között Babucs Zoltán megindító és egyben elgondolkodtató nagy munkája.

A kötetben megindító erejű visszaemlékezések vannak

Babucs Zoltán: Vártunk, jöttetek! – A délvidéki országgyarapítás képes emlékalbuma
Heraldika, 2021
Oldalszám: 400
Bolti ár: 5990 forint

Szállítás

Foxpost csomagautomata

Foxpost csomagautomata


Előreutalás után.

Szállítási díj: 999 Ft Ingyenes 15 000 Ft értékű rendelés felett.
GLS Csomagpont

GLS csomagpont


Előreutalás után!

Szállítási díj: 1 299 Ft Ingyenes 15 000 Ft értékű rendelés felett.

Posta Csomagautomata


Előreutalás után!

Szállítási díj: 1 299 Ft Ingyenes 15 000 Ft értékű rendelés felett.
Pick Pack Pont

Pick Pack Pont


Előreutalás után.

Szállítási díj: 1 299 Ft Ingyenes 15 000 Ft értékű rendelés felett.
Barion

Postai szállítás


Előreutalás után!

Szállítási díj: 1 899 Ft Ingyenes 15 000 Ft értékű rendelés felett.

Vásárlói értékelések

Még nem értékelték a terméket! Értékelje Ön elsőként!

Hasonló termékek