Raktáron

A Vaskereszt Lovagkeresztjének 1957-es kiadása arany tölgyfalombokkal és kardokkal

Az 1957-es Vaskereszt  A II. Világháború után politikailag szükségessé vált, hogy a nagyszámú veterán, aki belépett az újonnan alapított Bundeswehr kötelékébe viselhesse azt a dekorációját, amelyet kiérdemelt a háború alatt. 1957-ben a Bundestag…
14 990 Ft
[38.09EUR] / db
Max. rendelhető 10 db

Az 1957-es Vaskereszt
 

A II. Világháború után politikailag szükségessé vált, hogy a nagyszámú veterán, aki belépett az újonnan alapított Bundeswehr kötelékébe viselhesse azt a dekorációját, amelyet kiérdemelt a háború alatt. 1957-ben a Bundestag (Szövetségi Parlament) úgy döntött, hogy a legtöbb II. Világháborús katonai dekoráció „nácitalanított” változatának viselését engedélyezi. A Vaskereszt 1.-2. osztályát áttervezték, és a középen kiemelkedett horogkereszt helyére egy három ágú tölgyfalevelet helyeztek, ugyanabban a stílusban, ami az 1813-as Vaskereszt 2.osztályán is látható. A korai 1957-es változatok minősége kifejezetten jó volt, de az 1960-as évek végére romlott a minőség, és szinte elérte a bovli kategóriát. A Vaskereszt Rendjének története úgy tűnik, hogy az 1957-es változattal véget is ért, viszont ez nem igaz. Már sokkal korábban véget ért a Rend története, hiszen az 1957-es változat, csak az 1939-es formának egy átalakított változata volt, nem pedig egy soron következő újra alapítás.
A II. Világháború idején egy stilizált változatát használták fel a Vaskeresztnek, amellyel beazonosították a baráti járműveket. Ezt a jelzést úgy hívták, hogy Balkenkreuz („Gerenda Kereszt”, nem pedig Balkankreuz, vagyis Balkán Kereszt, ahogy néhány angol nyelvű kiadványban lehet olvasni). Hiszen a német Balken szó gerendát jelent, nem pedig a Balkánt. Szóval, a legtöbb korai fényképen a tankokon, repülőgépeken, és a teherautókon ezt a Kereszt Gerenda jelzést láthatjuk.
A Bundeswehr nyilvánvaló okok miatt nem tudta alkalmazni a Balkenkreuz ( Gerenda Kereszt ) motívumot, de egy kis változtatással megtalálták az utódot, amely tulajdonképpen úgy néz ki, mint egy Vaskereszt.
Ennek az 1945 utáni keresztnek a neve Templomos Kereszt ( Templerkreuz vagy más néven Tatzenkreuz ) Talpas Kereszt lett. Megtalálható minden, a Bundeswehr kötelékében szolgálatot teljesítő tankon, páncélozott harci járművön, és repülőgépen. Ez a kereszt egy logikus folytatása a hagyománynak, a Német Fegyveres Erők kötelékében.
 

Tischler Gábor

Szállítás

Foxpost csomagautomata

Foxpost csomagautomata


Előreutalás után.

Szállítási díj: 999 Ft Ingyenes 15 000 Ft értékű rendelés felett.
GLS Csomagpont

GLS csomagpont


Előreutalás után!

Szállítási díj: 1 299 Ft Ingyenes 15 000 Ft értékű rendelés felett.

Posta Csomagautomata


Előreutalás után!

Szállítási díj: 1 299 Ft Ingyenes 15 000 Ft értékű rendelés felett.
Pick Pack Pont

Pick Pack Pont


Előreutalás után.

Szállítási díj: 1 299 Ft Ingyenes 15 000 Ft értékű rendelés felett.
Barion

Postai szállítás


Előreutalás után!

Szállítási díj: 1 899 Ft Ingyenes 15 000 Ft értékű rendelés felett.

Vásárlói értékelések

Még nem értékelték a terméket! Értékelje Ön elsőként!

Hasonló termékek